Francja, połowa XIX wieku. Historia pełna namiętności i pasji, miłości do jedzenia i mocnego, wieloletniego uczucia łączącego bohaterów. Sercem zamku Dodina Bouffanta jest kuchnia, a jego serce od wielu lat należy do jego kucharki i prawej ręki, Eugénie.
Wyrafinowane potrawy powstają z radością, proces przygotowania i degustacji trwa aż osiągnięty zostanie efekt idealny lub też dokonane kolejne kulinarne odkrycie. Gotowanie jest metaforą i odbiciem relacji łączącej pewnego, precyzyjnego Dodina i zmysłowo delikatnej Eugénie, dopasowaniem i zrozumieniem bez słów. Tran Anh Hung łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
Francja/Belgia 2023, 135 min.
Reżyseria: Anh Hung Tran. Wykonawcy: Juliette Binoche, Benoit Magimel, Emmanuel Salinger.
Nagrody: MFF w Cannes 2023: Nagroda za Najlepszą Reżyserię; Cezary 2024: Nominacje za Najlepszą scenografię i Najlepsze kostiumy.